A Mul-T-Lock ajtók összetévesztése más ajtókkal

Gyakori hiba az ügyfelek részéről, amikor az izraeli Mul-T-Lock biztonsági ajtót összekeverik egyéb más ajtókkal. Ez legtöbbször abból adódik, hogy ha valakinek Mul-T-Lock kulcsai vannak, az már egyből mondja, hogy Mul-T-Lock az ajtó. Holott a Mul-T-Lock zárral ellátott, és a Mul-T-Lock ajtók között azért jócskán akad különbség, eltérés. Erről szól mai írásunk.

Mivel évek óta folytatunk telefonos beszélgetéseket az ügyfelekkel az ajtókról, zárakról, így mi már tudjuk, hogy amit az ügyfél mond, azt nem szabad készpénznek venni. Saját kárunkon tanultuk meg ezt, így mi már tudjuk, hogy inkább kérdezzünk 5 kérdéssel többet, mint utólag magyarázkodjunk a zárcsere árakkal kapcsolatban.

A legtöbbször csupán egy Mul-T-Lock 7×7 zárbetéttel ellátott ajtóra már kapásból rámondják, hogy ez egy Mul-T-Lock ajtó, aztán kiderül, hogy kínai. A minap egy ügyfél bizonygatta, hogy fa ajtóban kellene zárbetét cserét végezni, aminek a fémrúdjai záródnak le- és felfelé is. Ez szintén kínai ajtó volt. De gyakran keverik a műanyagot is a fával, a kínait a biztonsági acélajtóval, a kínait a műanyaggal és még sorolhatnánk. Persze ez nem probléma, mert nem ez a szakterületük, ezért vagyunk mi, hogy segítsünk.

Az izraeli Mul-T-Lock ajtónak azért ez a neve, mert ez a vállalat gyártja az ajtót Izraelben. Az ajtó kompletten, zárszerkezettel, zárbetéttel, szigeteléssel, szerelvényezéssel (kilincs garnitúra, zárcímkék, kitekintő) együtt került a lakóparkok építtetőinek a tulajdonába, ezeket szerelték be az épület minden lakásának bejárataként.

Más bejárati ajtóban maximum Mul-T-Lock zárak lehetnek, de itt is inkább csak a zárbetétekről beszélünk. A legtöbb Mul-T-Lock zárszerkezet a lakóparki ajtókba megy bele, a régi cseréjeként, ezt más ajtóba nem igazán építik be.

Mul-T-Lock bejárati ajtót külön rendelni nem lehet, legfeljebb Izraelből.  Az összes többi ajtó pedig, ami a magyar piacon kapható, rendelhető, készíttethető, az nem ez az izraeli biztonsági ajtó.

Egyébként, aki az egyedi ajtókban gondolkodik, annak a jó hír az, hogy a Mul-T-lock ajtóknál erősebb, trezorzáras acélajtókat lehet rendelni.

A lakóparki Mul-T-Lock ajtók záródhatnak egy- vagy három irányba. Természetesen a csak előrefelé záródás a gyengébb. Sokszor történnek betörések, mind ajtóbefeszítéssel, mind zárfésüléses, beütő-kulcsos módszerekkel. Ez utóbbi jellemző a 7×7 zárbetéteknél.

Visszatérve a más típusú bejárati ajtóhoz. Mindig érdemes először az ajtó anyagának a beazonosítása, például fa, fém, műanyag, acél, stb. Innen már tudunk következtetni a zárakra, zárszerkezetekre. Fontos, hogy milyen zárszerkezet van az ajtóban (vasalat, trezorzár, portálzár, egyszerű bevésőzár, stb.), majd, hogy azt milyen minőségű zárbetét működteti, mi van a kulcsra ráírva, stb.. Ezek alapján és tudatában tudunk pontos árat mondani egy zárcserére.

Az, hogy az ajtó hány ponton záródik teljesen mellékes, és nem fontos, semmitmondó információ. Kb. annyit mond, mint egy autószerelőnek, hogy négy kerék van az autón.

A fentiek alapján reméljük mindenkinek sikerül beazonosítani az ajtóját, illetve abban is segítettünk, hogy milyen információk szükségesek annak a zárszerviz cégnek, aki elvégzi majd a zárcserét. Aki meg hasraütés-szerűen, kérdezés nélkül mond árat, azt jobb, ha ki sem hívják, mert nincs kellő információ birtokában, hogy árat mondhasson. Ha meg nem érdekli, akkor valószínűleg az ügyfél „lehúzása” a cél. Az ilyen szituációkat meg jobb elkerülni!

Mi jó szívvel ajánljuk magunkat!