Milyen a biztonságos zár?

Mai blogunkban kicsit részletesebben ismertetjük a zárbetéteket, zárvédő pajzsokat. Melyiket érdemes megvenni, és az kb. mennyibe kerül? Ezek ismeretével nagymértékben lecsökkenthető a zártöréses betörések száma, a rossz méretű zárbetétek alkalmazása.

A zárvédő/törésvédő pajzs és szerepe

Akár új ajtóról van szó, akár már meglévőről, a legolcsóbb megoldás egy törésvédő pajzs felszerelése lehet. A zárbetétet ilyenkor nem feltétlenül szükséges kicserélni, csupán a siltet, azaz a takarólemezt. Hogyan lehet ezzel lecsökkenteni a betörő esélyeit? Sok helyen a zárbetét általában 0,5-1,5 centiméterre kilóg az ajtó síkjából (vékony ajtóknál elsősorban), ami megkönnyíti a betörő munkáját, ugyanis egy célszerszám (akár egy fogó) segítségével könnyen hozzáfér a zárbetét oldalához, és el tudja azt törni. A zárvédő pajzs nem más, mint egy olyan vastag fém takarólemez, amely megakadályozza, hogy hozzáférjenek a kilógó zárbetét oldalához. Így mindössze 4000 – 5000 forintos beruházással megnehezíthető a betörő dolga.

Persze nem mindegy az sem, hogy a pajzs anyaga miből készül. A vékony alumíniumlemez pajzsok felejtősek, pláne, amelyeket nem átmenő csavar tart. Ezek könnyen kicsavarozhatók, letörhetők egy mozdulattal, így a zárbetét máris hozzáférhető, és jöhet a zártörés. Érdemes vastagabb pajzsokba befektetni, amelyek átmenő csavarral rögzíthetők, azaz a külső pajzsot a belső tartja. Persze ezek ára magasabb, kb. 8000 forinttól indul.

Fúrhatatlan zárbetétek

Rendkívül jól hangzik a „fúrhatatlan zárbetét” szó, de jó, ha még idejében tisztázzuk: ilyen gyakorlatilag nem létezik. Idő, türelem és fúrószár kérdése, de minden zárbetét megfúrható. A „fúrhatatlan” szó ez esetben inkább azt jelenti, hogy nagyon nehezen fúrható. Találkoztam egyszer egy olyan vevővel, aki felháborodva mutatta, hogy a fúrhatatlan zárbetétet ő, saját maga megfúrta otthon.

– Ez igen! Mennyit foglalkozott vele? – kérdeztem tőle.

– Kábé egy óra alatt megvolt, titán fúrószárral – felelte.

A beszélgetésből kiderült, hogy két darab fúrószárat használt el a munkához. Végül megegyeztünk abban, hogy egy betörő valószínűleg nem fog egy óra hosszáig fúrni a lépcsőházban. Tehát a fúrhatatlan zárbetét remek találmány, de „csak” megnehezíti a betörő munkáját. Ez viszont sokszor éppen elegendő ahhoz, hogy feladja. A fúrás és savazás elleni védelemmel ellátott, már jobb minőséget képviselő zárbetétek alsó kategóriája 5 ezer forint körüli összegbe kerül, de aki valóban megbízhatót akar, az 20 ezer forint alatt ne is keresgéljen! (Fenti összegek alapméretre értendők, ami 30/30 mm!)

Fúrtpontos kulcsok

Ha profi betörővel van dolgunk, azaz a betörést szakmaként űző, felkészült, felszerszámozott és elszánt profival, akkor bizony nekünk is agyafúrtabb eszközökhöz kell nyúlnunk. Profi betörők ugyanis nemcsak törik, nemcsak fúrják a zárat, hanem ahol szükséges, ott hangtalanul, rongálás nélkül, néhány perc leforgása alatt zárfésűvel, rezegtetéssel vagy kopogtató módszerrel nyitják ki a zárat. Legalábbis a hagyományos, többnyire egytollas kulcsos zárakat, illetve a gyenge minőségű cilinderes zárakat. Ennek ellenszereként találták fel a fúrtpontos kulcsokat, amelynek legfőbb ismertetőjelei az oldalán található különböző nagyságú furatok. Ezek a zárbetétek a zárfésüléses módszerrel már nem nyithatók olyan könnyen, így ezzel inkább nem is próbálkoznak. (Ám a zártöréses technika még mindig ott van.)

Kártyás kulcsok

Előfordulhat, hogy nem egy ismeretlen betörőtől szeretnénk megvédeni értéktárgyainkat, hanem olyan személytől, akinek korábban kulcsa volt az ingatlanunkhoz, de valamiért visszakértük tőle. A kisördög mégis ott motoszkál a fejünkben, hogy akár le is másoltathatta a kulcsot, amíg az eredeti nála volt. Ez esetben a legjobb megoldásnak a zárbetét cseréje tűnhet, de fölösleges lenne emiatt túl nagy költségbe verni magunkat. A kártyás másolásvédelemmel ellátott kulcsok ugyanis épp ezt a problémát küszöbölik ki. Amennyiben ilyen betétet vásárolunk (amit egyszer kell megvenni, bár legtöbbjük a drágább kategóriába tartozik), akkor kapunk hozzá egy kódkártyát is. A kulcsot csak a szakszerviz, vagy a szerződött képviseletek tudják lemásolni, de kizárólag annak a személynek, aki a hozzá tartozó kártyát fel tudja mutatni. Kártya hiányában ilyenkor nincs kulcsmásolás!

És akkor melyiket válasszuk?

Ezek után már csak az a kérdés, hogy melyik zárbetétet lenne érdemesebb megvásárolni. A fúrhatatlant, a fúrtpontos kulcsos változatot, netán a kártyás másolásvédelemmel ellátott darabot? A jó hír az, hogy a fenti tulajdonságok együtt is megtalálhatók néhány zárbetétben.

Zárszerviz cégként azt ajánljuk, hogy ha igazán megbízhatót szeretnének, akkor olyan zárbetétet válasszanak, amelyben az összes feltétel egyszerre érvényesül. Ezek a prémium kategóriás zárbetétek már a 20 ezer forint feletti árkategóriában mozognak, ami igen soknak tűnhet a hagyományos 2-3-5 ezer forintos betétekkel összehasonlítva. De ne feledjék, hogy az értékek és a család biztonsága is függhet a zárbetéttől! Válasszák a prémium kategóriát, ilyen pl. az izraeli RB LOXCIS zárbetét! Erről bővebb tájékoztatást az alábbi weblapon talál: http://www.rbzarbetet.hu/rb-locxis/

Vagy hívja ügyfélszolgálatunkat az alábbi telefonszámokon:

06-70-770-2942

06-30-265-5531