Ajtózár kérdések

Milyen típusú ajtózárak vannak?

 • Többféle létezik. Itt csak a leggyakoribb változatokat sorolnánk fel. Kilincsfelhúzós- illetve cilindervezérlésű vasalatok, többpontos zárak, másodzárak, rászegző ajtózárak, hevederzárak, háromirányú trezorzárak, multilock rendszerű háromirányú patkózárak, egyéb zárszerkezetek, kínai ajtózárak, zárbetétek, portálzárak, pánikzárak, stb.

Mennyibe kerül egy ajtózár?

 • Az ajtózárak árai általában mérettől, minőségtől, illetve a beszerzési forrástól függnek. Egy többpontos ajtó élzár ára 20.000,- Ft és 70.000,- Ft között mozog. Egy hevederzár ára 15.000,- Ft és 45.000,- Ft közötti, egy biztonsági trezorzár kerülhet 35.000,- Ft-ba, de az ára akár 90.000,- Ft is lehet. És így még csak pár példát említettünk.

Kell-e karbantartani az ajtózárakat?

 • Ha jól van beállítva az ajtó, nem szorul, nem akad, akkor elvileg nem. Ha mód és lehetőség van rá, akkor legalább kétévente nézessük meg a zárakat egy ajtózár-szerelő szakemberrel.

Meddig működik egy ajtózár?

 • Használattól és rendeltetésszerűségtől függ, de befolyásoló tényező a minőség és a márkanév is. A gyengébb minőségűek pár hónaptól, egy évig, a jobb minőségűek akár 8-10-15 évig is működhetnek. Ez természetesen nagyban függ attól, hogy pontosan milyen ajtózárról is beszélünk.

Hol tudok ajtózárat vásárolni?

 • Kimondottan zárszaküzletben vagy közvetlenül a zárszerviz-cégtől ajánljuk ezeknek a záraknak a megvásárlását.

Vásároljak-e zárat barkácsáruházakban?

 • Mi nem ajánljuk, mert nincs akkora választék, sem pedig segítőkész, szakképzett és hozzáértő eladók a zárak terén, mint egy zárszaküzletben. Arról nem is beszélve, hogy a jobb minőségű, speciális zárak ezekben az áruházakban nem kaphatók.

Mennyi garanciát vállalnak az ajtózárakra?

 • A boltok általában egy év garanciát vállalnak, persze csak akkor, ha a zártesten lévő matrica nem hiányzik és ép. Zárszerviz cégünk az általunk helyszínre vitt és beszerelt zárak estén, szintén egy év teljes körű garanciát vállal. Persze itt meg kell említeni, hogy speciális zárak esetén csak szakember általi beszerelés esetén érvényesíthető a garancia.

Új lakásba költöztem, cseréltessek-e ajtózárat?

 • Mi minden esetben javasolni szoktuk a zárcserét, soha nem lehet tudni, nem maradt-e valakinél egy kulcs.

Szorul, akad az ajtózáram. Mit tegyek?

 • Hívjon fel egy zárszerviz szolgáltató nyújtó céget, mondja el a problémát, és a zárszerelő kolléga segít Önnek, akár telefonon, akár helyszíni kiszállással.

Vettem egy ajtózárat, nekiláttam kicserélni, de nem sikerült. Mi a teendő?

 • Hívjon minket, mi segítünk!

Szeretném megerősíteni az ajtómon lévő zárakat. Lehet-e műanyag ajtóra felszerelni hevederzárat?

 • Általában a legtöbb ajtóra lehet hevederzárat szereltetni, de ez csak fotó alapján vagy helyszíni felmérés során derül ki. Küldjön egy fotót e-mail címünkre az ajtóról/zárról, ami alapján a szakembereink tanácsot tudnak adni, hogy milyen zár a legmegfelelőbb a megerősítés/biztonság szempontjából.

Betörtek hozzám, és tönkretették a mind az ajtóban lévő zárakat, mind az ajtót. Tudnak segíteni?

 • Minden típusú ajtózárak szervizelésében, cseréjében szívesen állunk ügyfeleink rendelkezésére. Kivétel, ha a fa-, fém- vagy műanyag ajtó keretét úgy megrongálták, hogy azt már nem lehet helyreállítani.

Pillanatragasztót tettek az ajtózáramba. Mi a teendő?

 • Ehhez mindenféleképpen zárszerviz céget kell hívnia, mert a ragasztó teljesen eltömítette a zárhengert. Sajnos ezt csak fúrással lehet kinyitni és utána zárat kell cserélni.

Milyen ajtóvasalatot javasolnak, ami hosszabb ideig bírja, mint a mostani Vorne?

 • Sajnos a Vorne és Pavo vasalatokkal elég sok a probléma, ezek helyére más mi is GU, Roto vagy Fuhr vasalatot szoktunk szerelni.

Milyen fogaskerék van a hevederzáramban?

 • Ezt csak a zárbetét kivétele után tudjuk megállapítani, mert Magyarországon legalább hétfajta különböző méretű és fogszámú fogaskerék van a hevederzárakban.